Kezdőlap kezdőlap Negyed évszázad

Negyed évszázad

647
0

Idén ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium. Az országosan egyedülálló iskola komoly szerepet vállal a magyar néptánc, népviselet illetve népművészet megőrzésében és ápolásában. A jubileumi évvel kapcsolatban Kaudersné Madarász Zsuzsanna igazgató asszonnyal beszélgettünk, aki az iskola alapítása óta irányítja az intézményt.

A rendszerváltást követően az oktatásban is komoly átalakulások történtek. Hogyan alakult a középiskola?

A középiskola 1993-ban kísérleti tantervvel indult el. Az akkori tantestület fő célja az volt, hogy olyan néptáncosokat képezzenek, akik hivatásuknak tekintik a táncot. Az akkori vezetés az Állami Népi Együttes utánpótlását szerette volna képzésünkön keresztül megvalósítani, a tánc pedig magával hozta a többi szakma oktatását, életre keltését. Így elkészítettük a népviselet-készítés, a népi szövő-hímző és a fazekas mesterség szakmai programját is. Diákjainkat minden egyes szakággal megismerkedtettük az első évben, annak érdekében, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb szakot választhassa. Sajnos ezt a mai oktatási rendszer nem teszi lehetővé, de az első félévet követően lehetőséget adunk a tanulóknak egyszeri szakváltásra.

A diákok komoly néprajzi ismereteket szereznek. Milyen különböző szakágakban mélyülhetnek el?

A Néptánc szakon 4+1, illetve az érettségit követően 2 éves képzésben vehetnek részt. Örömmel mondhatom el, hogy végzett tanulóink nem csak az Állami Népi Együttesben találnak helyet maguknak, hanem az ország különböző táncműhelyeiben is vezető táncosként szerepelnek (pl.: a közismert ExperiDance táncegyüttesben), valamint jó eséllyel felvételiznek a Táncművészeti Egyetemre, illetve tanító- és tanárképző intézményekbe. Azok a diákok, akiket az élet másfelé sodor, megőrzik a magyar hagyományokat és a nemzeti kultúra tudatos képviselőivé válnak.

A Divat és stílustervező szakon a néphagyomány teljes tiszteletével, autentikus források által sajátítják el a népviselet készítés fortélyait. Növendékeink több mint 800 darabból álló, közel 80 teljes viseletet készítettek el az iskola fennállása óta, amely az egész ország viseletgyűjteményét gazdagítja. A diákok nem csak elkészítik ezek a viseleteket, hanem egy nagyon részletes dokumentációval is ellátják a művet, amely biztosítja a későbbiekben a pontos reprodukálás lehetőségét, hitelesen megőrizve a régi korok forrásait.

A Textil- és kerámiaműves szakon a hagyományok megőrzésével, gazdag szín és formahasználattal tanulják meg a szövés, fonás, batikolás és nemezelés mesterségeit. A kerámiaművesek a népi fazekas agyagedények készítése mellett több funkciós kerámiákat is terveznek. Büszke vagyok, hogy diákjaink az országos fazekas- és művészeti versenyek díjazottjai.

Később új szakokkal bővítették az iskolát. Melyek ezek?

Haladnunk kell a korral, ezért 2012-ben ECL nyelvvizsgaközpontot hoztunk létre az intézmény falain belül, erősítve ezzel a 2004-ben indított 1 nyelvi előkészítő évvel megtoldott gimnáziumi 4 éves képzésünket, amelyen belül angol, német és francia csoportot hoztunk létre. Diákjainknak így lehetősége nyílik itt helyben nyelvvizsgát szerezni.

2013-tól szakmai képzéseinket az OKJ szerint új foglalkozások bevezetésével bővítettük. Grafikus- és kiadványszerkesztést tanulhatnak diákjaink, akik a sikeres vizsgát követően képgrafikusi, alkalmazott grafikusi munkával, reklámgrafikai-, kiadvány- és webtervezéssel foglalkozhatnak. Jövőre tervezzük festő szak elindítását.

Október 26-án a Gödöllői Művelődési Házban ünnepelték a 25 éves fennállásukat. Milyen programokkal várták a vendégeket?

A helyszínen fazekas és kerámia kiállításunkat tekinthették meg az érdeklődők, valamint viseletgyűjteményünk legszebb darabjait diákjaink saját magukon mutatták be a közönség számára. Fő eseményként természetesen nem maradhatott el néptánc előadásunk, amelyen nem csak a mai, hanem régi diákjaink is részt vettek. Öröm volt látni, ahogy a mostani és volt növendékeink együtt készülnek és gyakorolnak iskolánk ünnepségére. Büszkén állíthatom, hogy jubileumi gálaelőadásunk teltház előtt zajlott, és fellépőink osztatlan sikert arattak, a közönség vastapssal jutalmazta szereplésüket. Ezúton szeretném megköszönni minden résztevőnek a kitartó munkát, és a támogatóinknak a segítséget, amely hozzájárult ahhoz, hogy méltón emlékezhettünk meg iskolán negyed évszázados munkásságáról.

Novemberben pedig a Vörösmarty Művelődési Házban képző-, iparművészeti és kézműves kiállítást rendeztünk a már végzett növendékeink alkotásaiból.

A tervek szerint az iskola a 2021-es tanévet már egy teljesen új épületben kezdheti meg a Gyermekváros falain kívül. Mit lehet erről tudni, illetve melyek a jövőbeli tervek?

Jelenlegi épületünk sajnos már nagyon elavult, úgyhogy nagy reményekkel várjuk a 2021-es szemeszter kezdetét. Tudomásom szerint a terület felvásárlása zajlik, az új épület kivitelezése pedig a Klebersberg Központhoz tartozik. Azért is reméljük, hogy minél hamarabb elkészül az új épület, mert a vidékről és a határon túlról érkező diákjainkat jelenleg nem tudjuk itt helyben elszállásolni, míg az új épületben 50 férőhelyes kollégiumi szárny kerül kialakításra.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy népművészeti iskolánk egyedülálló az egész országban, így nagy a felelősségünk abban, hogy a régi népszokásokat, néphagyományokat, művészeti elemeket megőrizzük, ápoljuk és közvetítsük. Igyekszünk a magyar nemzeti kultúra értékeit minőségi oktatás keretein belül továbbadni, és az itt felnövekvő gyermekeknek olyan tudást biztosítani, amellyel megállják helyüket a munkaerő-piacon.

Mi Fóton vagyunk itthon, ezért a jövőben is szeretném, hogy a lehető legtöbb közösségi rendezvényen képviseljük iskolánkat, és ahogy idáig is, fenntartsuk, formáljuk és szolgáljuk a fóti kulturális életet. Mindent meg fogunk tenni, hogy ez így legyen, valamint munkásságunk által tovább gyarapítsuk a magyar népművészet tárházát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here