Kezdőlap Álláspont Megszorítások Fót költségvetésében

Megszorítások Fót költségvetésében

1343
0

Stratégiai megfontolásból kivonul Fót egyik legnagyobb vállalkozása, így az önkormányzat 400 millió forint adóbevételtől esik el. Januárban azonban a testületnek véglegesítenie kellene a 2019. évi költségvetést, amelyet a fentiek tükrében felül kellett vizsgálni a bizottságoknak. A főként „hatokból” álló Pénzügyi és Jogi Bizottság (PJB) erősen el is kezdte megnyirbálni a beruházások és fejlesztések költségsorokat. Valljuk be, eddig sem voltak Fóton átütő fejlesztések.

Azonban a nekik kedves tételekhez (saját üzleteik ötleteik), mint a Pirók Ház felújítása 180 millió forintért, vagy a Fóti Közhasznú Nonprofit Kft. (Kft.) több mint 400 milliós költségtervéhez nem nyúltak. Madaras Ádám, az Emberi Erőforrás Bizottság (EEB) elnöke viszont az üléseken felhívta ezekre a figyelmet, és a bizottság tagjaival együtt várólistára helyezte a Pirók Ház felújítását, valamint a Nonprofit Kft. költségvetését is csökkentenék.

Arra a nem mellékes tényre is felhívnánk a figyelmet, hogy a polgármester jogköreit erősen megnyirbálta ez a hatos fogat sok évvel ezelőtt. Azaz valójában a hat szavazattal – amely minősített többség – bármit megszavazhattak az elmúlt években. Itt „szél ellen harcol” a polgármester, a bizottsági elnök, Madaras Ádám, és velük együtt még néhány képviselő.

Közvilágítás kontra Pirók Ház

A Lévai Sándorné vezette PJB a felújítási kiadások közül a közvilágítás korszerűsítését szerette volna várólistára tenni, míg a Madaras Ádám vezette EEB pont ez utóbbi megvalósításának fontossága mellett érvelt. Indoklásában szerepelt, hogy a közvilágítás elkészülte jelentős költségcsökkenést eredményez a működési kiadásokban, míg a Pirók Ház évi 10 millióval növelné a költségeket.

Az sem elhanyagolható tény, hogy a Bíró Zoltán vezette „hatok”-on kívül senki nem érti, hogy egy ~200 négyzetméteres ház felújítása miért kerülne 180 millió forintba?! (1 négyzetméter felújítása majdnem 1 millió forintot jelent ez esetben!) Ráadásul további 20 millió forintos költséggel is – mint parkoló kialakítása, Pirok Ház berendezési tárgyak – számolni kell.

Azzal természetesen minden képviselő egyet értett, hogy fontos a múzeum kialakítása, a hagyományok és a múlt megőrzése, azonban annak kivitelezésére fordítandó összeg irreális nagysága, illetve a jelenlegi ütemezés nem megfelelő a mostani kialakításhoz.

Lévai Sándornénak nagyon nincs ínyére, hogy a Pirók Házat várólistára tegyék, így többekkel vitába bonyolódott.

Fóti Közszolgáltató Nonprofit Kft.

A másik tétel, aminek csökkentését javasolta Madaras Ádám, a már fent említett Nonprofit Kft. dologi kiadásainak 10%-kal való mérséklése. Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy a Kft. üzleti terveiben szereplő kiadások közel 300%-kal növekedtek 3 év alatt, amit a „hatok”-on kívül senki nem tart indokoltnak. (Korábbi írásunk a Kft-ről itt olvasható: https://hir2151.hu/2018/11/07/foti-kozuzemi-kft-pofatlansag/

Ez a téma most is „kiverte a biztosítékot” a „hatok”-nál, így parázs vita alakult ki a képviselők között. Lévai Sándorné a szünet után vissza sem ment az ülésre.

Álláspontunk szerint, amennyiben a „hatok” továbbra is ragaszkodnak a Pirók Ház idei felújításához, valamint a Kft. költségvetését sem hajlandók 10%-kal csökkenteni, úgy nem lesz elfogadott költségvetés a januári ülésen, amely azt jelenti, hogy az átmeneti gazdálkodás szabályai maradnak érvényben, amelynek Fót és több száz önkormányzati dolgozó viselné hátrányát.
Kíváncsian várjuk a szerdai testületi ülés végeredményét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here