Kezdőlap Álláspont A „hatok” fityiszt mutattak Fótnak

A „hatok” fityiszt mutattak Fótnak

1383
1

Botrányosan zajlott le a mai testületi-ülés, amelyen a képviselők két órás vitát követően sem fogadták el a 2019-es költségvetés tervezetét. Tegnapi cikkünkben (https://hir2151.hu/2019/01/29/a-pjb-hadat-uzent-az-eeb-nek/) már jeleztük, rázós menet várható, hiszen a főként „hatokból” álló Pénzügyi és Jogi Bizottság, illetve a Madaras Ádám vezette Emberi Erőforrás Bizottság elképzelései merőben más elveken alapulnak a költségvetéssel kapcsolatban. A PJB a keddi rendkívüli ülésén megerősítette, nem hajlandó elfogadni az EEB észszerű módosító javaslatait, mert abban nem szerepel a Lévai Sándorné által dédelgetett Pirók ház felújítása és múzeummá alakítása.

A feszültség már decemberben érezhető volt, az ellentétek pedig egyre éleződtek a bizottsági üléseken és a közös tárgyalásokon, ezért az EEB tagjai név szerinti szavazást kértek a kétféle költségvetési koncepció döntésénél. Az eredmény magáért beszél:

EEB általi költségvetési terv szavazatai:

Igen: Madaras Ádám, Bartos Sándor, Merkwart Krisztián, Koncz János, Takács István

Nem: Bíró Zoltán, Gellai István, Vargha Nóra

Tartózkodott: Németh József, Lévai Sándorné

 

PJB általi költségvetési terv szavazatai:

Igen: Bíró Zoltán, Lévai Sándorné, Gellai István

Nem: Bartos Sándor, Madaras Ádám, Merkwart Krisztián, Koncz János

Tartózkodott: Németh József, Takács István

Vargha Nóra nem vett részt a szavazáson

Azt még csak-csak értjük, hogy a két fél nehezen jut közös nevezőre, de azt már nehezen tudjuk elfogadni, hogy a vita arról szóljon, hogy Lévai Sándornénak legyen-e saját játszótere egy helytörténeti múzeum keretei között vagy megbénul a város.

A fekete leves

A költségvetési rendelet sikertelen megszavazását követően jött csak az igazi fekete leves. A Hivatal számítva a fenti helyzetre, javaslatot tett a 2018. novemberében elfogadott Átmenetei Gazdálkodási (ÁG) Rendelet módosítására, amely elősegítette volna a jelenleg zajló fejlesztések és beruházások zökkenőmentes befejezését, illetve 11 millió forinttal kellett volna a juttatások keretösszegét megemelni annak érdekében, hogy a közalkalmazotti bérek teljes egészében kifizetésre kerülhessenek. Madaras Ádám észrevételezte, hogy az ÁG-nak is része a Pirók ház felújítása, ezért korábbi érvei alapján ismét javasolta ennek a tételnek várólistára helyezését. Lévai Sándorné erre úgy reagált, nem kíván részt venni a szavazáson, amelyhez további három képviselő csatlakozott. Az ÁG módosítása nem került megszavazásra, így a folyamatban lévő fejlesztések és beruházások leállhatnak, a bérek pedig csak a 2018-as költségvetés 1/12-ed részéig kerülnek kifizetésre havonta. Mindez egy képviselő asszony kénye miatt.

Álláspontunk szerint a Bíró Zoltán vezette „hatoknak” nem ártana újra elolvasni képviselői esküjüket, az élen Lévai Sándornéval, mert egyéni elképzelése miatt  jelenleg akadályozza a város éves költségvetésének elfogadását.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here