Kezdőlap Álláspont A gyerekek és a sport nem fontos a „hatoknak”?

A gyerekek és a sport nem fontos a „hatoknak”?

315
0

A holnapi nap folyamán fogja tárgyalni Fót Képviselő-testülete a Fóti Sport Egyesület (FSE) 2019. évi támogatását.

Az FSE elnöke 2019. január 9-én azzal a kérelemmel fordult az Önkormányzathoz, hogy 2019. évre vonatkozóan 18.815.000.-Ft-ot biztosítson az Egyesület számára. Az előző évekhez képest magasabb összeget a megnövekedett személyi kiadások, valamint az Egyesület immáron 4 szakosztályának megnövekedett költségei indokolják.

Az egyesület elnöke levelében részletesen kifejti, hogy az FSE éves központi és fenntartási költségei összesen 19.475.000 Ft-ra rúgnak (az erről késztett tételes költségkimutatás megtekinthető a fot.hu oldalon), a tervezett bevétel összege pedig mindösszesen 660.000 Ft. Ezen felül bemutatja, hogy az egyes szakosztályok működéséhez milyen kiadások és bevételek társulnak.

A Madaras Ádám vezette EEB az előterjesztésben szereplő összeget indokoltnak, az FSE munkáját, és a gyerekek sportolási lehetőségét pedig nélkülözhetetlennek tartja, így elfogadta a ~19 milliós támogatást 6 igen szavazattal. Természetesen Gellai István most sem akart a „hatok” ellen menni, így ő tartózkodott.

Ezzel ellenben a Lévai Sándorné által vezetett PJB (aminek főképp a „hatok” a tagjai) nem fogadta el a kért összeget. Egyhangú döntéssel azt a javaslatot kívánják holnap megszavaztatni, amely szerint az FSE 2019-ben 9.440.000,-Ft támogatást kapjon, és a fennmaradó 9.375.000,-Ft-ot Várólistára kívánják tenni. Továbbá tájékoztatják arról a testületet, hogy az FSE 2017. évi támogatása elszámolásának ellenőrzését a soron következő ülésen napirendre fogják tűzni.

Az elmúlt időszakot áttekintve gyors leltárt készítettünk, hogy mi is fontos a „hatoknak”, azaz mire nem sajnálnak semmi pénzt:

  • Nonprofit Kft üzemelési költségeinek több száz százalékos emelkedését megszavazták, sőt átnyomták a testületen,
  • A Kft. ügyvezetőjének (akinek szakmai hozzáértését többen megkérdőjelezték) fizetését havi több százezer forinttal megszavazták! (szerencsére itt kevesen voltak, így nem lett meg a többség),
  • Nem hajlandók a Nonprofit Kft. költségvetését 10%-kal csökkenteni, amikor jelentős adóbevétel csökkenéssel kell számolnunk egy nagy cég távozása miatt,
  • Ragaszkodnak a Pirok ház felújításához, ád 180 millió forintért, olyannyira, hogy még a 2019-es költségvetést is akadályozzák miatta.

Ami viszont nem fontos számukra:

  • Gyermekeink orvosi ellátása, hiszen nem voltak hajlandók a harmadik praxis létrehozását megszavazni, csak olyan munkacsoport felállítását követően, amelynek ugyancsak Lévainé volt a vezetője,
  • A sikkasztás gyanújával terhelt ESZEPSZ-es időszakok átvilágítása számukra nem volt fontos, inkább két évet (amelynek semmi értelme nem volt) vizsgáltattak át ~húsz millióért.
  • Most pedig a több mint 100 éves FSE támogatását nem hajlandók elfogadni, ami azt sugallja, hogy a fóti gyermekek sportolási lehetősége számukra nem igazán fontos.

Mindennek tetejébe az önkéntes vagy sportegyesületek költségeit ellenőrizni kívánják, amivel nincs is gond, csak azt nem értjük, hogy a 450 millióból gazdálkodó Nonprofit Kft. ellenőrzését miért nem támogatják?

Álláspontunk szerint a helyi sportolási lehetőségek támogatást érdemelnek, nem ellenkezést.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here