Kezdőlap Álláspont Megszavazták a költségvetést

Megszavazták a költségvetést

1060
0

A februári rendes képviselő-testületi ülésen hosszas vitát követően, de a képviselők elfogadták Fót Város 2019. évi költségvetését. A Madaras Ádám vezette EEB-nek és a kialakult közhangulatnak köszönhetően viszont sikerült Várólistára tenni a Pirok ház 180 milliós felújítását, és sikerült elérni, hogy Fótnak végre legyen költségvetés 2019-re. 

A kényszerített 11.

A testületi ülés már a legelején érdekes fordulatot vett, amikor megjelent Nagy Krisztián képviselő, akiről annyit érdemest tudni, hogy hónapok óta nem vesz részt sem testületi, sem bizottsági üléseken, valamint a Bíró Zoltán vezette „hatok” leggyengébb láncszeme. A 11. ritkán látott képviselő megjelenésekor a résztvevők széksorai között hangos morajlás támadt, és kérdésként merült fel, hogy vajon a „hatok” most mivel fenyegették meg Nagy Krisztiánt, hiszen régóta még a boltban sem látni nagyon…

Költségvetés és a Nonprofit Kft.

A képviselők első napirendi pontban tárgyaltak a költségvetésről. A „hatok” kénytelenek voltak a Pirok házzal kapcsolatos terveiket feladni. Belátták, hogy nem mehetnek ilyen nyíltan egy egész város akaratával szembe.

A Fóti Közüzemi és Nonprofit Kft. költségvetésének 10%-os csökkentését kizárólag a hatodik szavazat (Nagy Krisztián) behívásával (kényszerítésével?) tudták megakadályozni. Annak ellenére, hogy már így is az a közhangulat uralkodik, hogy a Kft. óriási összegből gazdálkodik (~450 millió Ft), amely nem valószínű, hogy teljes mértékben indokolt. Mindezt tetézi, hogy a városnak idén 400 millió forintos adóbevétel kieséssel kell számolnia, ezért javasolta az EEB a Kft. büdzséjének csökkentését, az összeget pedig a tartaléksorba kívánta átcsoportosítani, pontosan azért, hogy az előre nem látható eseményekre minél inkább fel legyen készülve a település.

A „hatokat” azonban nem hatották meg az ész érvek és továbbra sem támogatták a Kft. költségvetésének csökkentését. A név szerinti szavazáson az alábbi képviselők utasították el Kft. költségcsökkentésére vonatkozó módosító javaslatot: Bíró Zoltán, Lévai Sándorné, Gellai István, Németh József, Vargha Nóra és Nagy Krisztián.

Nonprofit Kft. kivizsgálása

A Madaras Ádám vezette bizottság már korábban két alkalommal is javasolta a Kft. teljes körű átvilágítását, azonban a „hatok” mindeddig meg tudták akadályozni a folyamatot. A nem rég napvilágot látott ÁSZ jelentés alapján viszont az EEB harmadszor is kísérletet tett a kivizsgálásra. A Bizottság önálló határozati javaslatot tett, amelyben felkérték a polgármestert kérjen be árajánlatokat az erre alkalmas cégektől.

A bekérésre kerülő ajánlatok közül a testületnek az adott ülésen lehetősége lesz kiválasztani azt a céget, amely a vizsgálatot lefolytathatja. A Bíró vezette „hatok” azonban többféle módon is megakadályozhatják az eljárást: pl. ha egész egyszerűen nem lesz hatodik (mindent eldöntő) szavazat, vagy mint korábban tették néhány üggyel kapcsolatban, szimplán kivonulnak az ülésről, ezzel határozatképtelenné téve a testületet. Az utóbbi módszert korábban már alkalmazták, bizonyítva ezzel, hogy a hatalmi játékukban Fót nem számít sokat. Nem érdemi vitákat folytatnak, hanem praktikákkal, jogi kiskapukkal kényszerítenek ki számukra fontos, saját elképzeléseiknek megfelelő döntéseket. Egy kérdés persze adódik: az elmúlt 4,5 évben a hat szavazatukkal miért nem állították Fótot a fejlődés útjára? Mindeközben Dunakeszi ebben a ciklusban 20 milliárd forint forrást kapott (2018-as adat).

Összességében azonban a város érdekében kifejtett küzdelem Bartos Sándor polgármester és a Madaras Ádám vezette EEB részéről nem lefutott, mert az őket támogató, Fót érdekeit szem előtt tartó képviselőkkel együttműködésben mindent megtesznek az eszetlen gazdasági elképzelések megfékezésére.
Álláspontunk szerint szégyenteljes Nagy Krisztián megjelenése ennyi idő elteltével. Ráadásul kiszolgálja a város ellen irányuló szándékokat, még ha félelemből teszi is.  A képviselő előkerülése, viszont jól mutatja, mennyire szorul a hurok a Bíró Zoltán vezette „hatok” körül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here