Kezdőlap kezdőlap Őszi teendők a kertben

Őszi teendők a kertben

882
0

Itt az ősz, fokozatosan rövidülnek a nappalok, egyre hűvösebb az idő. Hamarosan a tél is megjön. De miről kell a kertművelőnek ősszel gondoskodnia? Természetesen a télre való felkészülésről!

Ültetés és átültetés

Az ősz kiváló időpont az átültetésre, mivel a rendszeres esőknek köszönhetően a talajnak elégséges a nedvességtartalma. A föld még meleg a nyári és őszi naptól, így a növényeknek elegendő idejük van arra, hogy megtelepedjenek új helyükön, és új gyökereket fejlesszenek.

Ősszel nyugodt lelkiismerettel ültethetünk új növényeket is. A tél beköszönte előtt ez az utolsó lehetőségünk arra, hogy némi színt csempésszünk a kertbe. A rózsák számára például az ősz az ideális ültetési idő, még az első talaj menti fagyok előtt.

Hagymák ültetése

Ősszel elültethetjük a hagymákat is, hogy tavasszal örömünket leljük ragyogó színű virágaikban. A tavasz hírnökeit a megfelelő helyre kell ültetni ahhoz, hogy jól fejlődjenek és virágozzanak. Tavasszal a legjobb a friss, nedves talaj, míg nyáron, az alvó időszakban a száraz és porózus talaj is megfelel. A hagymákat magasságuk két-háromszorosának megfelelő mélységbe kell ültetni. A GARDENA virághagyma-ültető segítségével megfelelő szélességű és mélységű lyukat készíthetünk. Ebbe helyezzük bele a hagymát csúcsos végével felfelé, takarjuk be az ültetőben maradt földdel, és nyomkodjuk le.

Évelők, bokrok és cserjék visszavágása

Ha a cserjék sárgulásnak indulnak, lehajlanak az ágaik, vagy öregedni kezdenek, akkor ideje visszavágni őket. A növény ugyanis ilyenkor visszaszívja nedveit a gyökereibe. Ha nem vágjuk vissza, elhalhat.

A bokrokat és cserjéket körülbelül a méretük negyedére kell visszavágni. Ez persze a bokor vagy cserje fajtájától függhet. Általában további információt találhatunk a növény címkéjén, illetve érdeklődhetünk a helyi kertészeti központban.

Sövény visszavágása

A sövényeket utoljára ősszel kell visszavágni, hogy megelőzzük a korhadást a nedvesség felgyülemlése esetén. A lombos sövényeket csak annyira vágjuk vissza, hogy ne keletkezzenek lyukak, mivel ezek a tél során nem nőnek be, és a sövény csupasznak tűnik majd. A lehullott faleveleket is el kell távolítani a sövényről, mivel az egyébként nem jut elegendő friss levegőhöz és napfényhez, és korhadásnak indulhat.

Gyep

A téli nedvesség, az alacsony hőmérséklet és a gyenge napfény rossz hatással van a gyepre. A gyepnek ezért a hideg időszak kezdete előtt némi TLC-re és „kényeztetésre” van szüksége. Az ősszel lehullott leveleket rendszeresen el kell távolítani a gyepről. A gyepen hagyott levelek elveszik a fényt, így száraz, barna foltok alakulhatnak ki, és beindulhat a mohásodás. Utoljára november eleje környékén kell füvet nyírni. Ilyenkor ne nyírjuk a füvet 5 cm-nél rövidebbre, mivel a hosszabb fű jobban tudja hasznosítani a napfényt. A gyep így a gyomok és a moha támadásának is jobban ellenáll.

Őszi gyeptrágya alkalmazása is javasolt. Az őszi trágyákra jellemző az alacsony nitrogéntartalom és a magas káliumtartalom. A megnövelt káliummennyiség megerősíti a füvet, és javítja ellenálló képességét a faggyal szemben. Ősszel ne használjunk hagyományos gyeptrágyákat, mivel ezek magas nitrogéntartalma miatt gyorsabban nő a fű, és így érzékenyebbé válik a faggyal szemben.

Az első fagy előtt természetesen további kisebb munkákat is el kell végezni:

• Az ágyásokat, a rózsákat és az egyéb fagyérzékeny növényeket takarjuk le rőzsével vagy levelekkel, illetve burkoljuk buborékfóliába vagy hasonlóba.

• A nyári hagymákat (pl. dália) ássuk ki, és helyezzük jól levegőző ládában a pincébe.

• A cserepes növényeket vigyük be, vagy tegyük őket védett helyre.

• Kapcsoljuk ki a vízcsatlakozásokat, és eresszük le a vizet a csapokból és az öntözőeszközökből, nehogy kárt tegyen bennük a fagy.

• Szereljük le a tószivattyúkat, és szükség esetén telepítsünk jegesedésgátló szivattyút.

A téli időszakban a kertművelők pihentető szünetet tarthatnak a kertészkedésben. De vigyázat: nem telik bele hosszú idő, és ismét el lehet kezdeni a munkát!

Forrás: gardena.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here